Nazım Hikmet, 61’inci Ölüm Yıldönümünde Yenimahalle’de Anıldı

Yenimahalle Belediyesi, Mavi Gözlü Dev Nazım Hikmet Ran’ı, ölümünün 61’inci yıldönümünde adını taşıyan Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programla andı.

Programda Usta Şair Nazım’ın eserinden uyarlanan 1978’de Türk-Rus ortak yapımı, “Bir Aşk Masalı: Ferhat İle Şirin” Filmi, başkentlilerin beğenisine sunuldu.

Türkçe’ denRusça ’ya uyarlandı

Film gösterimine Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Rusya Büyükelçisi Aleksei Erkhov, CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Gökay Yıldırım, Yenimahalle Belediyesi Başkan Yardımcıları Ferudun Güngör, Naki Demir, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu, Rusya Kültür ve Bilim Merkezi Başkanı Aleksandr Sotniçenko, Duru Film Başkanı Sabah Duru ve belediye meclis üyeleri de katıldı.

Türkan Şoray, Faruk Peker ve Alla Sigalova’nın başrolünde olduğu Türkçe’ den Rusça ‘ya uyarlanan filmi, vatandaşlar Türkçe alt yazılı olarak büyük beğeniyle izledi.

Türk Edebiyatı’nın en büyük şairi

Gecede konuşma yapan Başkan Yaşar, Nazım Hikmet’in Türk Edebiyatı’nın en büyük şairi olduğunu vurguladı, “Nazım Hikmet, dünya çapında tanınan ve kıymet verilen bir şairimizdir. Bununla ne kadar övünsek azdır. En güzel aşk ve hasret dizelerinin sahibi Nazım Hikmet, aynı zamanda mahpusluğu, zindanları, sürgünleri de göze alabilmeyi başarmış, ikiyüzlü olmayı reddetmiş bir insandır. Ömrü memleket hapishanelerinde, mahkemelerde geçmiş, sürgün edilmiş, memleketinden kovulmuş, yetmemiş vatan hainliğiyle suçlanmış, vatandaşlıktan atılmış, anarşist, komünist, isyancı olarak nitelendirilmiş.  Hep o özlemini ve hasretini çektiği bir köyde çınar ağacının dibine gömülmeyi hayal ederek ölmüş yaban topraklara gömülmüş. Ne yapmış şiir yazmış, fikirlerini düşüncelerini yazmış. Kimsenin hakkını yememiş, kamunun malına el uzatmamış, hırsızlık yapmamış, memleketinin ağacını, suyunu, ormanını talan etmemiş. Ne yapmış ne hissediyorsa ne düşünüyorsa onu yazmış. Suçu bu” dedi.

İnsanları birbirine yakınlaştıran tek şey sanattır

Nazım’ın Rusya ve Türkiye arasında büyük ve derin bir bağ kurduğunu da sözlerine ekleyen Yaşar, “Ülkelerin sınırları olur ancak milletlerin olmaz. Birbirine sınır komşuluğu olmasına rağmen düşman milletler olduğu gibi arada binlerce kilometre mesafe olmasına rağmen dost olabilen, sıcak ilişkileri olabilen milletler de vardır. İnsanları birbirine yakınlaştıran tek şey ise sanattır. Sanat tüm sınırları ve farklılıkları ortadan kaldıran tek şeydir. Nazım Hikmet de bunun kanıtıdır. Nazım Hikmet’in hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği, aşkı, hasreti, ölümü yaşadığı komşu Rusya ile aramızda büyük ve derin bir bağ kurmuştur. 1978’de Ustanın üç perdelik tiyatro oyunundan esinlenerek film haline getirilen Bir Aşk Masalı Ferhat İle Şirin bu sanat bağının ne kadar güçlü olduğunun kanıtıdır. Bu vesile ile dünyaca ünlü şairimizi 61’inci ölüm yıldönümünde bir kez daha saygıyla anıyorum” diye konuştu.

Film 25 milyondan fazla Sovyet seyirci tarafından izlendi

Rusya Büyükelçisi Aleksei Erkhov da “Sovyet birliğinde yaşayan ve edebiyatla ilgilenen hemen herkes Nazım’ı iyi tanır. İnanılmaz düzeyde bir kelime yeteneğine sahipti. Öyle ki şairin dizelerinde bile o muhteşem enerjiyi hissediyoruz. Bir Aşk Masalı: Ferhat İle Şirin filmi Türkiye Cumhuriyeti ve Sovyetler Birliği tarafından ortaklaşa çekilen tek sanat filmidir ve bu film Nazım Hikmet’in eserinden uyarlanmıştır. 1978 yılında gösterime giren film, 25 milyondan fazla Sovyet seyirci tarafından izlendi.Burada Nazım’ı sizlerle birlikte anmaktan büyük onur duyuyor, bu etkinliğin hayata geçirilmesine emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Nazım’ın Moskova’da ki mezarına Türk toprağı

Anma programında Rusya Kültür ve Bilim Merkezi Başkanı Aleksandr Sotniçenko’nun sözleri ise duygulandırdı. Türkiye’den Nazım Hikmet’in mezarına toprak götürdüğünü dile getiren Sotniçenko, “Nazım Hikmet’in mezarı Moskova’da. Ben Türkiye’de onun için dikilen çınar ağacını da gördüm, orada Nazım’ın Moskova’da bulunan mezarından toprak da yer alıyor. Ben de Türkiye’den Nazım’ın Moskova’da ki mezarına Türk toprağını götürdüm” diye ifade etti.

Filmin yapımcısı olan Sabah Duru ise, filmin Türkiye ile Rusya arasında bir mihenk taşı görevi yaptığını söyleyerek, o tarihten sonra Sovyet filmlerinin Türkiye’de, Türk filmlerinin ise Sovyetler Birliği topraklarında ekrana çıkma imkanı bulduğunudile getirdi.

Rusya’nın geleneksel lezzetleri ikram edildi

Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu da filmin Türk halk masalına ayrı bir boyut kattığını belirtti, “Film Nazım Hikmet’in Ferhat İle Şirin oyunundan yola çıkarak çekilmiştir. Türk-Rus ortak yapımı olan filmin senaryosu Türk halk masalına ayrı bir boyut katmıştır. Sevginin gücünü anlatan eser, aynı zamanda kadının gücünü ve özverisini de simgeler” dedi.

Söyleşi ile devam eden programda, filmi edebiyat ve sinema açısından değerlendiren Prof. Dr. Onur Bilge Kula ve Doç. Kurtuluş Özgen, Nazım’ın tüm yazınsal türleri bütünleştiren büyük bir yazar olduğunu vurguladı.

Anma programı çıkışında katılımcılara, kurulan stanttaRusya’nın geleneksel lezzetleri ikram edildi.